Barman

Celem szkolenia jest uzyskanie kwalifikacji niezbędnych do wykonywania zawodu barmana. Uczestnicy mają możliwość zdobycia nie tylko praktycznych umiejętności związanych z tą profesją, ale także wiedzy dotyczącej m.in. alkoholoznawstwa, dekoracji, miksologii czy psychologii i technik sprzedaży.

Ramowy program szkolenia

  1. Wprowadzenie do zawodu barmana.
  2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego.
  3. Alkoholoznawstwo ( w tym wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie).
  4. Dekoracje / gamish (sztuka prezentowania).
  5. Zasady podawania napojów alkoholowych.
  6. Miksologia.
  7. Psychologia i technika sprzedaży.
  8. Zarządzanie barem i produktami.
  9. Rozliczenie baru i audyt.

Efekty kształcenia

  1. Znajomość zakresu obowiązków i zasad pracy barmana.
  2. Umiejętność stosowania fachowej terminologii oraz znajomość obsługi sprzętu barowego.
  3. Posiadanie wiedzy towaroznawczej z zakresu napojów alkoholowych.
  4. Znajomość i umiejętność stosowania zasad podawania napojów alkoholowych.
  5. Posiadanie wiedzy oraz praktyczne umiejętności z zakresu dekoracji i sztuki prezentowania.
  6. Umiejętność przyrządzania koktajli wg życzeń klienta z zastosowaniem zasad miksologii.
  7. Umiejętność wykorzystania w pracy zawodowej wiedzy z zakresu psychologii, obsługi klienta i technik sprzedaży.
  8. Umiejętność rozliczenia baru z wykorzystaniem odpowiednich aplikacji komputerowych.

 

Parametry

  • Liczba godzin szkoleniowych: 64 godziny
  • Metoda walidacji efektów kształcenia: Egzamin zewnętrzny VCC
  • Miejsce szkolenia: Szkolenie mobilne na terenie całego kraju

Trener

Krzysztof Bajerski – pasjonata sztuki barmańskiej zarówno w stylu flair jak również klasycznym. Dzięki pasji zwiedza najmniejsze zakątki świata poznając tajniki przygotowania trunków oraz wszelkie nowinki wchodzące na rynek. Odbyte szkolenia, certyfikaty, wykształcenie:

  • WFA World Flair Association
  • IBA International Bartender Association
  • Barman / Certyfikat Europejski
  • Barista / Certyfikat Europejski
  • Technik Organizacji Usług Gastronomicznych

 

<< powrót do SZKOLEŃ ZAWODOWYCH